" Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi " Evanghelia Sfântului Ioan VIII:32

luni, 24 ianuarie 2011

Pietrele Naturale

Articolul de fata s-a dorit un interviu scurt, dar a iesit ceva mult mai complex si mai interesant. In domeniul pietrelor naturale nu am foarte multe cunostinte si nici material didactic :-)
"Materialul didactic" se rezuma la doua pietre:

una gasita de mine intr-un sant, dintr-un sat sasesc din Ardeal



ce mi-a atras atentia la ea si in acelasi timp si lucrul care m-a facut s-o remarc in acel sant este un mic orificiu care strabate piatra dintr-o parte in alta.
Aceasta a fost piatra pe care am purtat-o cu mine peste tot pana sa am ascutitoarea prezentata in articolul anterior.

a doua este un cadou de la un prieten din Belgia



Fiindca resursele si cunostiintele mele se opresc aici il invit in "scena" pe domnul Catalin Sorescu, care este un bun cunoscator al pietrelor naturale si un expert in pietre belgiene (ardennes-coticule).

Cate-va intrebari domnule Sorescu. Ne puteti spune ce sunt pietrele belgiene ?

Pietrele belgiene abrazive care ne intereseaza – coticule (galbene) si BBW (albastre) – sunt roci sedimentare formate din argila si materie cu origine vulcanica. Ele au luat nastere printr-un proces unic de metamorfoza care a avut loc intr-o zona limitata a muntilor Ardeni. Acest proces de transformare a dus la aparitia intr-o concentratie deosebit de mare a cristalelor de granat Spessartit. Acest tip de granat se prezinta sub forma de cristale aproximativ sferice-multifatetate, asemanatoare unor mingi de fotbal cu dimensiuni intre 5 si 20 microni:



Fatetele acestor cristale formeaza unghiuri obtuze intre ele, unghiuri care confera acestor particule, precum si pietrelor care le contin, proprietati de abrazivitate puternica, dar in acelasi timp delicata.

Concentratia de cristale de granat in pietrele “BBW” si “Coticule” este deosebit de mare si variaza intre 20% si 45%. Pietrele galbene (coticule) tind sa aiba concentratia mai mare de cristale abrazive, dar aceste pietre galbene sunt mult mai rare si mai scumpe decat pietrele albastre (BBW).

Pietrele belgiene galbene (Coticule) sunt folosite inca de pe vremea Imperiului Roman. Actuala si singura exploatare de pietre belgiene care mai exista (http://www.ardennes-coticule.com) isi are sediul si atelierul de prelucrare in aceiasi cladire in care timp de peste 145 s-a petrecut, neintrerupt, aceiasi activitate.



Cariera din care se extrag pietrele belgiene se intinde pe o suprafata de aprox. 300 x 100 metrii. Pentru fiecare kilogram de “Coticule” se extrag 2 tone de minereu!


Ce caracteristici au pietrele abrazive naturale belgiene ?


Pietrele belgiene “Coticule” si “BBW” sunt pietre abrazive foarte fine cu o duritate structurala medie. In functie de modul de utilizare dar si de piatra particulara pe care o avem, granulatia efectiva a acesteia poate fi variata in intervalul 4000-10.000. Deoarece continutul de granati din pietrele belgiene este foarte mare (cel mai mare intalnit in natura), aceste pietre sunt foarte abrazive relativ la finetea lor. La o finete comparabila, foarte putine pietre intalnite in natura se pot lauda ca sunt mai eficiente ca pietrele belgiene!

Asa cum am vazut mai sus, particulele active care confera pietrelor belgiene o abrazivitate remarcabila sunt cristalele de granat. Duritatea acestora este peste 72 hRC (1360 Knoop) astfel incat pietrele belgiene se preteaza la ascutirea oricarui obiect taios din otel. Duritatea otelurilor cunoscute nu depaseste 65 hRC iar marea majoritate a cutitelor si uneltelor taioase au duritate sub 62 hRC.

Ca structura, pietrele belgiene se afla undeva intre pietrele dense de tipul Arkansas si cele moi, japoneze (gresii). Aceasta face ca o piatra belgiana, la o abrazivitate comparabila cu o piatra japoneza de super-calitate, sa reziste la mult mai multe folosiri. Fata de pietrele Arkansas sau asemanatoare, pietrele belgiene, desi mai moi, sunt mult mai eficiente si mai versatile (de exemplu prin capacitatea de a li se varia granulatia efectiva). Din experienta mea cu mai multe tipuri de pietre naturale (Arkansas, japoneze de mai multe feluri, englezesti, germane, belgiene etc) pietrele belgiene mi-au parut compromisul cel mai bun intre eficienta, rezistenta in timp si pret. As tinde sa spun ca sunt cele mai bune pietre naturale din categoria de granulatie ~6000, dar nu vreau sa fac afirmatii fara sa fi incercat pietre foarte scumpe japoneze (exista unele de peste 2000 USD bucata de 1kg).

Ca o remarca ce merita a fi amintita este faptul ca o piatra mai dura isi pastreaza planeitatea mai mult timp ca una moale, dar tinde sa fie mai putin abraziva. La pietrele moi particulele abrazive sunt eliberate mai frecvent din structura in care sunt prinse formand o pasta abraziva foarte eficienta. Este stiut ca pietrele japoneze sunt utilizate prin formarea pastei puternic abrazive pe suprafata cu o piatra mai mica numita Nagura. In acelasi mod pot fi folosite si pietrele belgiene, caz in care granulatia efectiva coboara spre 4000. Prin diluarea succesiva a pastei abrazive pe pietrele belgiene, granulatia aparenta a acestora tinde spre 10.000 (piatra uda si fara pasta). Pietrele foarte dure, gen Arkansas, nu au aceasta proprietate interesanta de a putea fi utilizate cu sau fara pasta abraziva creata pe suprafata.

La ce se pot folosi pietrele naturale belgiene ?

Pietrele belgiene sunt pietre abrazive utilizabile la finisarea taisurilor cutitelor, bricelor, uneltelor si a oricaror alte obiecte taioase. Pentru a fi eficienta finisarea taisului pe o piatra belgiana, acesta trebuie sa fi fost ascutit in prealabil pe o piatra abraziva mai grosiera (cu granulatia 500 -2000). O data ce avem un tais ascutit (adica cu cele 2 plane ale taisului intersectandu-se dupa o linie foarte subtire) dar nefinisat (adica cu micro-striatii lasate de o piatra grosiera sau medie), trecerea acestuia de cateva ori pe o piatra belgiana “Coticule” sau “BBW” ii va imbunatati in mod semnificativ capacitatea de taiere si rezistenta in timp a acestei proprietati. Aceste lucruri se intampla deoarece finisarea taisului pe o piatra fina duce la eliminarea “zimtilor” lasati de piatra grosiera, zimti care reprezinta puncte de slabicine care in scurt timp se transforma in mici crapaturi ale taisului (care astfel va ceda mai usor).

Pietrele belgiene galbene (Coticule) au fost timp de secole pietrele standard folosite de barbieri pentru ascutirea bricelor. Chiar si acum, cei care inca folosesc briciul pentru a se barbieri prefera pietrele belgiene tuturor celorlalte variante naturale sau artificiale. Acest fapt se datoreaza eficientei si versatilitatii in utilizare a acestor pietre minunate.

De ce sunt atat de renumite aceste pietre ?

Deşi în multe locuri de pe Terra fenomene geologice misterioase au dat nastere unor roci mai speciale ce au proprietatea “magica” de a da tais otelului bont, doar o mica parte a acestora au ramas in constiinta umanitatii de la o generatie la alta timp de zeci sau chiar sute de generatii. Printre aceste cateva tipuri de pietre ce pot fi enumerate pe degetele de la o singura mana, cu siguranta isi gaseste loc piatra belgiana galbena, asa numita Coticule. Ea este pretuita si cautata inca de pe vremea Imperiului Roman si insusi denumiera de Coticule inseamna piatra de ascutit in limba latina!

Daca aceasta piatra renumita s-ar fi extras din dealurile pe care este asezata Roma, i-as fi putut banui de subiectivism pe vechii romani, dar ea se extrage dint-o regiune indepartata si doar calitatile ei intrinseci au facut-o atat de dorita in vremuri in care marketingul si televizorul nu mimnteau poporul ca in zilele noastre!

Cine a pus o data lama unui cutit sau unelte pe piatra belgiana galbeana si a vazut cum dupa doar cateva treceri particulele fine de otel se aduna pe suprafata acesteia, cu siguranta a inteles ca laudele aduse acestei pietre nu sunt desarte! Este absolut remarcabila puterea de abraziune a unei pietre cu granulatie atat de fina!

In plus, versatilitatea acestei pietre datorate proprietatii de a se putea utilizeaza atat direct, lubrifiata cu apa sau prin formarea in prealabil a pastei abrazive pe suprafata ei, o recomanda ca o piatra cu totul neobisnuita! Ea este preferata de cei care ascut brice acolo unde alte pietre nu reusesc sa produca rezultate satisfacatoare!

Domnule Sorescu va multumim.

Mai multe imagini si informatii puteti gasi aici: http://csorescu.wordpress.com/2011/01/21/pietrele-belgiene-faq/

Personal am folosit o astfel de piatra si pot sa spun ca sunt deosebit de incantat de ea, asa ca recomand pietrele belgiene din toata inima.
Pentru cei care doresc sa procure astfel de pietre puteti comanda la urmatoarea adresa, la acelasi pret ca si in Belgia http://csorescu.wordpress.com/for-sale/

VA URMA ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu